ATIKSU ARITMADA, BÜYÜK İŞLERE İMZA ATACAKLAR 07.06.1998

Avrupa’ da arıtma tesisi olmayan bir fabrika işletme izni alınamıyor. Ama Türkiye henüz bu seviyeye gelebilmiş değil. Türkiye’ de faaliyette olan fabrikaların yüzde 60’ının halen atık su arıtma tesisi yok. Ancak son yıllarda çevrecilerin baskısı ilebina sahipleri tesislerine atık su arıtma unitesi yaptırmaya başladı. Türkiye’deki fabrikaların yarıdan fazlası ile yeni kurulaca fabrikaların toplamına atık su arıtma unitesi kurulacağı düşünüldüğünde ise büyük bir pazar ortaya çıkıyor. Üstelik söz konusu üniteler sadece fabrika değil apartmanlarda da kuruluyor. Türkiye genelinde konut açığını kapatmak için yapımı hızla sürdürülen site ve koperatifler, pazarı daha da büyütüyor.

Nerelere atık su arıtma tesisi kuruyorsunuz?

Yurdaer: Atık suyun karakterine göre, evsel atık su arıtma tesisi ya da endüstriyel atık su tesisi diye ayırıyoruz. Birincisi evlerden, restoranlardan, kaynaklanan bildiğimiz lağım sularının arıtılması için kurduğumuz tesisler. 1500 kişiye kadar olan bu yerlerden paket tip desteğimiz atık su arıtma tesislerini kuruyoruz. kapasite 1500 kişinin üzerine çıktığı zaman, betonarme türden bir arıtma tesisi yapıyoruz. Endüstriyel atık su tesisini ise tekstil, gıda metal gibi yükek kirliliğe sahip sektör fabrikalarına kuruyoruz.

Atık su arıtma tesisi kurmanın maliyeti nedir?

Yurdaer:Evsel atık su arıtma tesisleri 100 kişilikten başlar böyle bir tesisin maliyeti ise 9 bin dolar. 1500 kişilik paket tesisin maliyeti 40-50 bin dolar. 1500 metreküplük 7 bin kişilik bir arıtma tesisinin maliyeti ise 150 bin dolar.

1500 metreküplük endüstriyel atık su arıtma tesisi de 250 bin dolara mal oluyor.

Bir tesisi ne kadar sürede teslim ediyorsunuz?

Paket tipi çok kısa bir sürede monte ediyoruz. Betorname tipteki arıtma tesisini altı ay içerisinde teslim ediyoruz

Ekipmanlar nereden temin edilyor ve cironuz nedir?

Yurdaer: Bir atolyemiz var. Mekanik ekipmanları kendimiz üretiyoruz. İhtal edilmesi gerekenleri ise ithal ediyoruz. 1997 ciromuz 1 milyon dolar oldu. 1998' de ise 2 milyon dolar ciro hedefliyoruz.

Ekibimiz hakkında bilgi verir misiniz?

Atölyede çalışanlar dışında beş kişilik bir ekibiz. İnşaatlarda taşeron firma kullanıyoruz.

Geleceğe yönelik projeleriniz neler?

ABD’ nin en büyük çevreci firmalarından Roy F. Weston Inc. ile ortaklık konusunda görüşüyoruz. Proje ortaklığı konusunda da Iwag Ingeniure AG ile görüşüyoruz.Bu firmalara teklif götürdük. Onlara Türkiye’deki konumumuzla ilgili ihaleleri bildirdik. O firmaların hem finans hemde teknoloji güçleri bizim ucuz işgücümüzle bütünleştirmek istiyoruz. Çünkü Türkiyede iç gücü maliyeti Avrupa’ ya göre çok düşük.

Şimdiye kadar kaç tesis kurdunuz, şuanda kaç çalışmanız var?

Sezer: Şimdiye kadar yirmibeş tesis kurduk. Şuanda elimizde beş tane tesis kurma işi var. Ağırlıklı olarak çorlu bölgesinde. Genellikle tekstil sektörü ağırlıklı çalışıyoruz.