ATIKLAR KAYNAĞINDA AZALTILACAK 18.11.2004

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri atık yönetiminde temel politikanın atıkların kaynağında azaltılması olduğunu belirtirken, kaçınılmaz olarak ortaya çıkan atıkların, geri kazanılarak yeniden kullanılması, bunun mümkün olmadığı durumlarda da nihai bertarafların sağlanması gerektiğini bildirdiler.
Atık azaltılmasının her zaman pahallı teknolojileri gerektirdiğini söyleyen yetkililer, bu alanda büyük yatırıma ihtiyaç duyulduğunu, atık ile ilgili tekniklerin çoğu zaman üretim proseslerininde yapılacak küçük değişikliklerle gerçekleştirilebildiğini aktardılar.
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında atıkların başka bir tesiste ikincil hammadde olarak kullanılmaları suretiyle miktarlarının azaltılmasının yanısıra mevcut atık geri kazanım kapasitesinin geliştirilmesi için atık borsası uygulamasının başlatıldığını söylediler. Yönetmelik gereğince atık geri kazanım ve nihai bertaraf tesislerinin Bakanlıkça lisanslandırılması gerektiğini belirten yetkililer, Türkiye' de tehlikeli atıkların bertarafına ilişkin lisanslandırılmış tek tesisin İZAYDAŞ olduğunu kaydettiler.
Yetkililer atık yağların, kullanılmış araba lastiklerinin, boya çamurlarının bazı plastik atıkların ve Bakanlık tarafından uygun görülen yüksek kalorifik değerlere haiz atıkların, çimento fabrikalarında alternatif veya ek yakıt olarak kullanılmalarının mümkün olduğunu kaydederken, talepte bulunan çimento fabrikalarının Bakanlıkça lisanslandırılacağını ifade ettiler.
Endüstriyel Katı Atık Miktarı 14 Milyon Ton
Bakanlık yetkilileri, Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı 1996 yılı İmalat Sanayii Atık Envanteri isimli, 10 kişi ve daha fazla çalışanı olan 3073 iş yerinde yapılan anket sonuçlarına göre, toplam endüstriyel katı atık miktarının yaklaşık 14 milyon ton olduğunu bildirdiler. Kimyasal esaslı atıkların (kül ve cüruf dahil) toplamının yaklaşık 5.6 milyon olduğunu bildiren yetkililer, bu atıkların genel toplam içindeki payının yüzde 40 olduğunu söylediler.
Yetkiler imalat sanayiinden kaynaklanan katı atıkların geri kazanılan ve yeniden kullanılan miktarının 1.4 milyon ton, satılan ve yeniden kullanılan miktarın 5.2 milyon ton ve bertaraf edilen miktarın ise 7.4 milyon ton olduğunu bildirirlerken, ayrıca 1999 yılında bertaraf veya geri kazanılmak üzere gerekli altyapıya, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip gelişmiş ülkelere ihraç edilen tehlikeli atık miktarının 447 ton olduğunu kaydettiler.
Katı Atık Hizmeti Verilen Belediye Sayısı 2 Bin 157
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri DİE'nin 1996 yılında yaptığı Belediye Çevre envanteri geçici sonuçlarına göre; ülke genelinde katı atık hizmeti verilen belediye sayısının 2 bin 157 olduğunu açıkladılar. Bu belediyelerden 2 bin 62' si belediyenin kendisi tarafndan, 116 tanesi ise özel sektör tarafından katı atık toplama hizmeti veriyor.