ATIKLAR KAYNAGINDA AZALTILACAK 18.11.2004

Çevre ve Orman Bakanligi yetkilileri atik yönetiminde temel politikanin atiklarin kaynaginda azaltilmasi oldugunu belirtirken, kaçinilmaz olarak ortaya çikan atiklarin, geri kazanilarak yeniden kullanilmasi, bunun mümkün olmadigi durumlarda da nihai bertaraflarin saglanmasi gerektigini bildirdiler.
Atik azaltilmasinin her zaman pahalli teknolojileri gerektirdigini söyleyen yetkililer, bu alanda büyük yatirima ihtiyaç duyuldugunu, atik ile ilgili tekniklerin çogu zaman üretim proseslerininde yapilacak küçük degisikliklerle gerçeklestirilebildigini aktardilar.
Çevre ve Orman Bakanligi yetkilileri Tehlikeli Atiklarin Kontrolü Yönetmeligi kapsaminda atiklarin baska bir tesiste ikincil hammadde olarak kullanilmalari suretiyle miktarlarinin azaltilmasinin yanisira mevcut atik geri kazanim kapasitesinin gelistirilmesi için atik borsasi uygulamasinin baslatildigini söylediler. Yönetmelik geregince atik geri kazanim ve nihai bertaraf tesislerinin Bakanlikça lisanslandirilmasi gerektigini belirten yetkililer, Türkiye' de tehlikeli atiklarin bertarafina iliskin lisanslandirilmis tek tesisin IZAYDAS oldugunu kaydettiler.
Yetkililer atik yaglarin, kullanilmis araba lastiklerinin, boya çamurlarinin bazi plastik atiklarin ve Bakanlik tarafindan uygun görülen yüksek kalorifik degerlere haiz atiklarin, çimento fabrikalarinda alternatif veya ek yakit olarak kullanilmalarinin mümkün oldugunu kaydederken, talepte bulunan çimento fabrikalarinin Bakanlikça lisanslandirilacagini ifade ettiler.
Endüstriyel Kati Atik Miktari 14 Milyon Ton
Bakanlik yetkilileri, Devlet Istatistik Enstitüsü Baskanligi 1996 yili Imalat Sanayii Atik Envanteri isimli, 10 kisi ve daha fazla çalisani olan 3073 is yerinde yapilan anket sonuçlarina göre, toplam endüstriyel kati atik miktarinin yaklasik 14 milyon ton oldugunu bildirdiler. Kimyasal esasli atiklarin (kül ve cüruf dahil) toplaminin yaklasik 5.6 milyon oldugunu bildiren yetkililer, bu atiklarin genel toplam içindeki payinin yüzde 40 oldugunu söylediler.
Yetkiler imalat sanayiinden kaynaklanan kati atiklarin geri kazanilan ve yeniden kullanilan miktarinin 1.4 milyon ton, satilan ve yeniden kullanilan miktarin 5.2 milyon ton ve bertaraf edilen miktarin ise 7.4 milyon ton oldugunu bildirirlerken, ayrica 1999 yilinda bertaraf veya geri kazanilmak üzere gerekli altyapiya, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip gelismis ülkelere ihraç edilen tehlikeli atik miktarinin 447 ton oldugunu kaydettiler.
Kati Atik Hizmeti Verilen Belediye Sayisi 2 Bin 157
Çevre ve Orman Bakanligi yetkilileri DIE'nin 1996 yilinda yaptigi Belediye Çevre envanteri geçici sonuçlarina göre; ülke genelinde kati atik hizmeti verilen belediye sayisinin 2 bin 157 oldugunu açikladilar. Bu belediyelerden 2 bin 62' si belediyenin kendisi tarafndan, 116 tanesi ise özel sektör tarafindan kati atik toplama hizmeti veriyor.